Ne Dediler?
“Yaradan’ın yaratıcılığını taşıyan insan ’oğlunun her yer ve her zamanda duygusunu, sevdasını ifade edebileceği en basit malzeme ve yapım ile yansıtabileceği çeşitli müzik aletlerini topluca görebileceğimiz bir mekânda sergilenmesini sağlamak kutlanmağa değer”
Ayten KAPLAN/Müzikolog
Başta işadamı İbrahim Alimoğlu ve Dr. Wolfgang Ott olmak üzere çok sayıda koleksiyoncunun bağışladığı eserlerle Türkiye’nin en büyük müzik müzesi unvanını kazanan “Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi” müzik kültürüne hatırı sayılır hizmetler getirmektedir. Birçok toplumun tarihsel süreç içinde kullandığı çalgı örneklerinden oluşan “müze”, toplumların kültürel farklılıkları, kültürel benzerlikleri, akrabalıkları hakkında önemli veriler sunmaktadır. Bir folklorik ürün olarak, çalgı yapımında kullanılan malzemeden, toplumların yaşadığı coğrafi koşulların izlerini yakalamak mümkün olabilmektedir. Çalgı yapım teknikleri açısından da çok zengin bir malzeme ile buluşturmaktadır. Kolleksiyon, küçük, basit demeden, bulunabilen bütün çalgılara yer vererek, insanoğlunun, kendini seslerle anlatma arayışının değişik biçimlerini, tarihsel süreç içinde izleme fırsatını sunmaktadır. Kültürel geçmişe saygının önemli bir örneğidir. Müzenin gerçekleşmesinde çok büyük payı olan, Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile Konservatuvar Müdürü Doç.Dr. Uğur Türkmen’e kültüre verdikleri emek için teşekkür ediyoruz.
Timuçin ÇEVİKOĞLU/Kültür Bakanlığı Sanatçısı
AKÜ Devlet Konservatuarı Müzik Müzesi, Konservatuarın bölgeden ulusa ve oradan tüm dünyaya uzanan geniş görüşünün ve yüksek hedeflerinin bir göstergesi. Müzik Müzesine emeği geçen herkese şükran borçluyuz. Böyle derin ve geniş görüşle yapılan çalışmalara çok ihtiyacımız var.
A.Gülşen Tatu/ Devlet Solisti/Flüt Sanatçısı
2014 yılında jüri başkanlığı göreviyle geldiğim Dinar MARSYAS Uluslararası Flüt Yarışması sonlandığında, bu yarışmanın gerçekleşmesinde çok büyük emeği ve desteği olan Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı ” İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi”sini ziyaret etme imkânım oldu. Beni ilk kez bu kadar çok enstrümanı (ki)birçokları çok eskiye dayanıyor, bir arada görmek mest etti. Birçok enstrümanı ilk kez tanıdım. Böyle fevkalade bir müzenin gerçekleşmesi için ilk adımların, Afyonlu mermer Ticaretiyle ilgilenen sayın İbrahim Alimoğlundan gelmesi şaşkınlığım ve hayranlığımı kat kat arttırdı. Almanya’dan sayın Müzikolog Wolfgang Ott’un ayrıca yapmış olduğu takriben 250 ye yakın enstrümanı içeren bağışla müze gerçek anlamda ziyaret edilmesi mutlaka gereken önemli bir
bilgi hazinesi olmuş durumda. Müzenin gerçekleşmesinde emeği, desteği geçen herkese teşekkür etmek isterim. Ayrıca sayın Wolfgang Ott’unda söylediği gibi sayısal anlamda yeterli bir büyüklüğe erişen bir koleksiyonun mutlaka sergilenmeye açılması düşüncesine katılmamak mümkün değil. İyi ki böyle hassas ve cömert sanatseverler var, ülkemizde ve dünyada. Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bulunan İbrahim Alimoğlu Müzik Enstrümanları Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ediyor, baba memleketim olan Afyon Karahisar’lı sayın hemşerim Alimoğlu’a ,sayın Wolfgang Ott ve tüm destek veren herkese teşekkür ediyorum.
Hasan Sami YAYGINGÖL AÜ DK Emekli, Çalgı Yapım Bölümü, ASD Bşk.
Türkiye’de kuşkusuz organolojik çalgılar müzesi büyük bir eksiklikti. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Devlet Konservatuvarı bünyesinde büyük emek harcanarak kurulan ‘’İbrahim ALİMOĞLU Müzik Müzesi’’ organolojik alandaki bu boşluğu doldurarak evrensel boyuta taşımıştır. Müzenin kültürel formasyonla eğitilen yaratıcı çağdaş öğrencilere, uluslararası araştırmacılara ve tüm sanat camiasına ışık tutacağına inanmaktayım. Bu müzenin oluşturulmasında emeği geçen, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü, Sayın Prof. Dr. Mustafa SOLAK, Konservatuvar Müdürü, Sayın Doç. Dr. Uğur TÜRKMEN, Sayın İbrahim ALİMOĞLU ve büyük enstrüman bağışında bulunan, kolleksiyoner Dr.Wolfgang Ott’a bir çalgı bilimci olarak en içten şükranlarımı sunuyorum.
Necati GÜRBÜZ/Luthiyer
Dürüst, çalışkan ve özverili insanların bir araya gelerek oluşturdukları Türkiye için muhteşem bir müze. Üniversite, il yönetimi ve özel sektörün bu birlikte çalışma anlayışları Müze’nin sadece Türkiye değil, dünyada da kısa zamanda tanınmasını sağlayacağını düşünüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor gönüllerine sağlık diyorum.