AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI
İBRAHİM ALİMOĞLU MÜZİK MÜZESİ TARİHÇESİ

8 NİSAN 2013                       MÜZE PROTOKOLÜ İMZALANDI

01 EKİM 2013                       MÜZE AÇILIŞI YAPILDI

26 MART 2014                      MESLEKİ MÜZİK EĞİTİMİ VEREN TÜM KURUMLARA MÜZEYLE İLGİLİ TANITIM MEKTUBU GÖNDERİLDİ

24 NİSAN 2014                     “MÜZECİLİK VE ENSTRÜMAN MÜZESİ” KONULU PANEL YAPILDI

KATILIMCILAR

Prof. Yalçın TURA

Dr. Wolfgang OTT

Dr. Ayhan SARI

Güner ÖZKAN

25 NİSAN 2014                     MÜZE BAĞIŞ TÖRENİ YAPILDI

7-8 MART 2015                     “I. ÇALGI BİLİMİ” ÇALIŞTAYI YAPILDI

KATILIMCILAR

Prof. Ruhi AYANGİL

Doç. Dr. Gözde ÇOLAKOĞLU SARI

Yrd. Doç. Dr. Onur TÜRKMEN

Dr. Ayhan SARI

Uzman Murat CAF

Veyis YEĞİN

Güner ÖZKAN

Feridun OBUL

Gökçe GÜNEYGÜL

Necati GÜRBÜZ

04 NİSAN 2105                     YÜRÜTME KURULU KURULDU

07 EKİM 2016                       II. ÇALGI BİLİMİ ÇALIŞTAYI YAPILDI

17 EKİM 2017                       III. ÇALGI BİLİMİ ÇALITAYI YAPILDI

10 EKİM 2018                       IV. ÇALGI BİLİMİ ÇALIŞTAYI

Müze Tarihçe

Kendi alanında ilk ve tek olma özelliği taşıyan “Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi” temelleri; AKÜ Devlet Konservatuvarı Müdürlüğü ile Alimoğlu Kültür, Sanat ve Araştırma Derneği (AKSAM) arasında müze kurulmasına ilişkin 8 Nisan 2013 tarihinde imzalanan protokol ile atıldı.

Müzede, Türk ve Dünya kültürlerine ait birçok müzik aleti ve objesi sergilenmekte. 30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan müzede bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar yoluyla elde edildi.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzenin kurulması fikri AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetim kurulu ve Alimoğlu Kültür Sanat Araştırma Merkezi (AKSAM) kurucusu ve bağışçısı İşadamı Sayın İbrahim Alimoğlu ile birlikte geliştirildi. İşadamı İbrahim Alimoğlu, etnik ve antika değere sahip eserleri uzun yıllardır fabrikasındaki ofisinde hobi olarak biriktiriyordu. Bu eserleri halkın istifadesine sunmak isteyen Alimoğlu’na, AKÜ Devlet Konservatuvarı yönetiminin bina içinde bir müzik müzesi kurma isteği de eklenince çalışmalar için ilk adım atılmış oldu.

AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak’ın desteği ve resmi izinleri müzenin kuruluşunda hızlı bir şekilde yol alınmasını sağladı. Almanya, Afyonkarahisar ve Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki sanatçılar tarafından yapılan bağışlarla müze envanteri zenginleşti. Dönemin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun referansıyla muhtelif bakır üflemeli ve bulunması zor enstrümanlar müzeye kazandırıldı. Afyonkarahisarlı yerel sanatçı Ömer Yarşi’nin bağışlarının yanı sıra Kütahya’nın halk ozanlarından Hisarlı Ahmet’in sazları da oğlu TRT Sanatçısı Mustafa Hisarlı tarafından müzeye bağışlandı. Bazı Luthier (müzik aleti yapımcısı) ve müzik evi sahiplerinin bağışları da müzenin zengin bir içeriğe sahip olmasını sağladı.

Müzenin bir diğer büyük bağışçısı Alman koleksiyoner Wolfgang Ott oldu. Açıldığı ilk günden bu yana sanatseverlerin yoğun ilgisiyle karşılaşan müze, Türkiye’nin yanında dünyada da birçok müzik severin ilgisini çekti. Türkiye’deki dostları ve internet yoluyla Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ile tanışan Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott, müzeye en büyük bağışı yapan isimdir.

1968 yılında çıktığı bir yurt dışı gezisinde arkadaşlarının kendisine doğum günü hediyesi olarak verdiği bir sitar ile müzik aletleri koleksiyonu yapmaya başlayan Ott, yıllar sonra orijinal ve farklı kültürlere ait yüzlerce çalgıya sahip oldu. Bu çok değerli koleksiyonun depolarda çürümesini ve bir yerlerde kapalı kalmasını istemeyen Ott, herhangi bir varisinin olmaması nedeniyle de tüm müzik aletlerini müzeye bağışlama kararı aldı.

Wolfgang Ott, çoğu telli olmak üzere toplam 250 parça enstrümanı müzede sergilenmek üzere İbrahim Alimoğlu özel koleksiyonuna imzaladığı protokolle bağışladı. Enstrümanlar, dönemin Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ve Afyonkarahisar Valiliği’nin önemli katkılarıyla Almanya’dan Türkiye’ye getirildi.

AKÜ rektörü Mustafa Solak’ın desteğiyle Sayın Ott’a üniversite senatosu tarafından “Fahri Doktora”  unvanı verildi.

Bugün bağışlar ile toplanan enstrümanlar ile kurulan müzenin geldiği noktaya baktığımızda, Türkiye ve dünyada müzik müzeciliği alanında önemli bir yere sahip olduğunu görmekteyiz. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı binasında bulunan Müzik Müzesi, Türkiye’nin en büyüğü! Bu müze aynı zamanda dünyadaki en büyük on, Avrupa’nın ilk beş müzik müzesinden biri. İçi dünyanın değişik yerlerinden getirilmiş müzik aletleri ile dolu. Kimi Kenya’daki bir dağ köyünden getirilmiş, kimi kutup bölgesindeki yerel halktan alınmış. Şuan müzede beş kıtadan 500’den fazla çalgı aleti ve müzik objesi müzede yer alıyor. Ayrıca ünlü ve tanınmış müzik insanlarının kişisel eşyaları, kitaplar, notalar, plaklar gramofonlar da sergileniyor.

Müzede sergilenen çalgıların tamamı kullanılabilir durumda. Hiçbiri taklit değil, her biri orijinal. Ayrıca bu müze Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuarının içinde yer alıyor. Yani etkileşimi büyük, yaşayan bir müze. Ziyaretçiler müze gezmeleri sırasında sanat ve müzik dolu bir ortamda kendilerini bulabiliyorlar.

Müzeyi Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sekreterliğine başvuru yaparak günün her saatinde ziyaret edebilir, kültürlenebilirsiniz.